Poesia
OTROS SIGNOS DE PUNTUACIÓN
Como puntos suspensivos,
yo siempre pongo
tres higos.
Y para la admiración,
una raja de melón.
En vez de acento,
un pimiento.
Y como punto final,
una mora del moral.
ANTONIO RUBIO
Comentari
Antonio Rubio, en el poema Otros signos de puntuación, podem treballar els diferents signes de puntuació que podem trobar en un text (signe d’exclamació, signe d’interrogació, punt, punt i seguit, punt final, coma…) i en quin moment es col·loca cadascun. A més a més, podríem aprofitar per introduir la utilitat dels signes d’accentuació. També, podem treballar els fruits i d’allà on surten cadascun.
———
CAJITAS FRUTALES
Para guardar
el bigote de un ratón,
la cáscara
de un piñón.
Para guardar
las burbujitas de un pez,
la cáscara
de una nuez.
Para guardar
de todo un poco,
una cáscara
de coco.
ANTONIO RUBIO
Comentari
En aquest poema anomenat “Cajitas Frutales” ens ajuda a treballar els diferents tipus de fruits (amb i sense closca), saber-los identificar i també ho podríem aprofitar per saber quins són més o menys saludables per la nostra vida quotidiana. Començant l’aprenentatge pels fruits que surten al poema i acabant per tots els que surtin de la curiositat dels infants. A més, també podria ser un poema adequat per treballar la gràfia p (para, poco, piñón…), com sona i com s’articula.
———
ADIVINANZAS
1.
La A, anda
La B, besa
La C, reza
¿Qué fruta es esa?
2.
Es una letra
que viaja en tren
y está en el tres.
Y es una planta
para beber.
Se parece a un martí...
de carpinté...
¿Te la digo
de una vez?
3.
Es la reina
de las frutas
y va siempre coronada
con una corona verde
sobre su cascara grana.
4.
Sabremos
si dice la verdad
o
si miente,
cuando de ella germine
un tierno tallito verde.
ANTONIO RUBIO
Comentari
Utilitza un recurs del qual proporciona molta curiositat al destinatari, en aquest cas, els nens/es d'infantil. Aquest poema d'Antonio rubio el forma 4 endevinalles, unes amb un grau de dificultat més alt que unes altres. No obstant això, dins una aula d'infantil s'hi podrien treballar diversos aspectes. Principament, ens podrien ser útils per tal d'iniciar l'activitat de fruites, plantes o verdures que en parla el poema.
Especialment en el número 1 i 2 es podria treballar més elements. En el número 1 a més a més, es podria treballar les tres primeres lletres de l'abecedari d'una forma més aviat divertida i dinàmica, ja que les acompanyen una paraula relacionada a elles.
En el 3, es podria treballar elements dels quals parla, com ara el tren. Aquest és un element força conegut per als infants i a més a més els apassiona.
———
RECETAS VEGETALES
Con las hoijitas del tilo,
se perfuma el cocodrilo.
Con las hojas del manzano,
llega el calor del verano.
Con las hojitas del pino,
se hace la sombra el camino.
Con las hojas del peral,
te libras de todo mal.
ANTONIO RUBIO
Comentari
Aquí, Antonio Rubio parla de molts elements dels quals els més petits coneixen, com ara el «cocodrilo», «manzano», «verano», «pino», «camino», «peral» y «mal». Per tant, des d'un bon principi els menuts ja hi poden mostrar interés.
A més, es podria utilitzar per a treballar els diminutius, aprofitant que parla tant de «hojas» i «hojitas».
———
DEL UNO AL CINCO
A la una,
el hueso de la aceituna.
A las dos,
las hojitas de la col.
A las tres,
las agujas del ciprés.
A las cuatro,
pie de gato.
A las cinco,
las flores de mi jacinto.
Salto
y brinco.
ANTONIO RUBIO
Comentari
A partir d’aquest poema podem aprofundir amb les matemàtiques i la relació d’aquestes amb el món que ens envolta. Estem submergits en un món on tot el que ens envolta és matemàtica. Aquestes, igual que el llenguatge, és l'expressió de potencialitats pròpies del cervell humà i pot ser molt interessant aprofundir sobre això.
———
FLORITURA MUSICAL
DO DO RE
Acércate.
RE RE MI
Hasta aquí.
MI MI FA
Dámela.
Dame la flor,
amor.
SOL SOL LA
Tómala.
LA LA SI
Para ti.
ANTONIO RUBIO
Comentari
És un poema molt oportú per treballar la música i la seva importància. La música és un llenguatge a través del qual també ens comuniquem i expressem. Per tant, caldrà saber despertar el seu interès, el seu estímul, la seva curiositat i l'atenció auditiva per poder sensibilitzar la seva oïda i preparar-la per a la comprensió musical. A més, també podem treballar el joc dels sons.
———
LAS ESTACIONES DE LA HOJA
Primavera,
hoja primera,
hojita volatinera.
Verano,
besa la hoja la mano
al fruto temprano.
Otoño,
vals de la hoja
que el viento arroja.
Invierno,
hojitas de ensueño
eterno.
ANTONIO RUBIO
Comentari
Aquest poema pot ser una gran oportunitat per endinsar-nos a treballar les estacions de l’any relacionat amb el canvi que fan també les fulles dels arbres, tal i com ens detalla al llarg del poema i tots els canvis que es produeixen en aquestes. A més, podem aprofitar per treballar els diminutius dels noms (hoja-hojita). Finalment, aquest poema és adequat per treballar la grafia rr (arroja) i com sona i s’articula aquesta.
———
LAS HOJAS DE OTROS LIBROS
Las hojas de los libros
de la tortuga,
son de lechuga.
Las hojas de los libros
de la cigarra,
hojas de parra.
Las hojas de los libros
de caracol,
hojas de col.
Del calamar,
algas de mar.
Del ermitaño,
de castaño.
De la lombriz,
de regaliz.
ANTONIO RUBIO
Comentari
En aquest, Antonio també ens proposa d’incorporar-lo a l’inici de la nostra lectura de contes o narracions, convertint-lo també en una rutina. Aquesta vegada, parlant del material de les fulles de paper. Amb aquest poema també treballaríem les rimes, animals, arbres, el que mengen aquests animals... També podria ser un poema clau per a treballar els diferents materials de les fulles o pàgines d’un llibre, revistes...Podríem reconduir-ho a temes de reciclatge, reutilització els quals són molt tractats a l’escola.
Per una altra banda, podríem emprar-lo també per treballar el so “rr”, ja que és dels últims que arriben a dominar els infants d’aquestes edats.
———
LO QUE DURA UN CUENTO
El cuento
de los castaños,
dura muchos, muchos años.
El cuento
de los cipreses,
dura muchos, muchos meses.
El cuento
de la manzana,
dura toda la semana.
El de la judía,
un día.
El de la mora,
una hora.
El del guisante,
un instante.
Y el de la granada,
nada.
ANTONIO RUBIO
Comentari
Rubio ens proposa recitar aquest poema abans d’explicar o llegir qualsevol conte o llibre, convertint-ho en una rutina tot jugant amb la memòria dels nens i nenes. Després de recitar-lo sencer el mestre/a només dirà la primera part, per exemple “el cuento de los castaños…” i els infants haurien d’endevinar la resta, tot treballant la memòria. Es treballaria a més, els tipus d’arbres, fruits, vegetals i rimes. Pel que fa als arbres, podríem relacionar-ho amb la caiguda de les seves fulles en aquesta època, colors… També podríem basar-nos en els seus fruits: quins són, quan floreixen, quan maduren, fer-ne tastets, etc. Podria ser un recurs per a l’exploració de l’entorn en estacions com tardor o primavera.
———
HISTORIA DE UNA HOJA
Es la historia
de una hoja
que cuando llueve
se moja.
Llueve
y se moja.
Llueve
y se moja.
Llueve
y se moja.
¡Como se moje otra vez,
se va a convertir en pez!
Esta historia del revés
...Pero el pez
si des-llueve,
se des-moja…
Se des-moja,
Se des-moja,
Se des-moja…
¡Y otra vez vuelve a ser hoja!
ANTONIO RUBIO
Comentari
Aquest poema ens seria útil per a treballar fenòmens meteorològics (pluja) i quina reacció poden provocar a altres objectes, com en aquest cas, una fulla i animals aqüàtics.
Cal tenir molt en compte la musicalitat i melodia del poema, s’ha de llegir amb una entonació melòdica i suau, basant-nos en les comes, punts, respectant les pauses, silencis, guionets i punts i a part. (fet que cal tenir en compte en la lectura de tots els poemes).
El fet de les repeticions com “llueve y se moja” i “se des-moja” és degut a que l’autor vol plasmar la persistència de les gotes d’aigua quan plou, i en aquest cas, també quan “des-plou”.
———
Ítems: 1 - 10 de 10